Ο Φαίδωνας με λίγα λόγια

Ο Φαίδωνας, του Χριστάκη και της Κοραλίας, γεννήθηκε στην Πάφο το 1978. Έζησε μέχρι τα 11 του χρόνια στα Κελοκέδαρα και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Πάφο.

Αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, πήγε για σπουδές στην Αθήνα. Πήρε πτυχίο στις Διεθνείς και Οικονομικές Σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια απέκτησε πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις.

Από το 2002 έως το 2006, εργάστηκε ως κοινοβουλευτικός συνεργάτης και από το 2006 έως το 2014 εργάστηκε ως ιδιωτικός υπάλληλος.

Διετέλεσε Επαρχιακός Γραμματέας Πάφου του Δημοκρατικού Συναγερμού από το 2003 έως το 2012. Το 2011 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου και, με αυτή την ιδιότητα, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Α.ΠΑ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολεοδομίας και Τεχνικών Θεμάτων του Δήμου Πάφου (2012-2015). Διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο μέλος του Συμβουλίου Παρεκκλίσεων για την περίοδο 2012-2015.

Στην αναπληρωματική εκλογή Δημάρχου Στην αναπληρωματική εκλογή Δημάρχου εξελέγη Δήμαρχος με ποσοστό 49,08%.

Είναι Πρόεδρος της Εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Cyprus Ltd, που οργανώνει το ετήσιο φεστιβάλ όπερας και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κομμάτων και Οργανώσεων της Επαρχίας Πάφου (Σ.Ε.Κ.Ο.). 

Είναι νυμφευμένος με τη Λουίζα Ανδρέου και έχει δύο παιδιά, τη Φλωρεντία και τον Χρήστο.

για την Πάφο που μας αξίζει

 Φίλες και φίλοι,

Μόλις 22 μήνες χρειάστηκαν για να υπερβούμε μια μακρά εποχή αδράνειας. Να σχεδιάσουμε και να ξεκινήσουμε την υλοποίηση των μεγάλων και μικρών έργων υποδομής που τόση ανάγκη είχε η πόλη μας. 

Σήμερα, η Πάφος ομορφαίνει και αναπτύσσεται με έργα που βελτιώνουν τη λειτουργία της, βοηθούν τους επαγγελματίες, αναβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων και προσελκύουν ποιοτικό τουρισμό.

Το κατορθώσαμε μαζί.

Σε 22 μήνες παραδώσαμε έργο που άλλες πόλεις δεν έχουν δει σε πενταετίες. Είμαστε ευχαριστημένοι; Φυσικά όχι! Έχουμε ψηλότερους στόχους για την Πάφο που μας αξίζει και είμαι βέβαιος ότι μαζί μπορούμε να τους υλοποιήσουμε.

 Είναι στα σκαριά έργα, σχέδια, μελέτες που θα οργανώσουν και θα διευκολύνουν τη ζωή μας στην πόλη. Ιδέες για εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης που θα μειώσουν τη δημοτική επιβάρυνση. Προτάσεις για επενδύσεις σε υποδομές και γνώση που θα παράγουν πλούτο και θέσεις εργασίας.

Και είμαστε μόνο στην αρχή. Όραμά μας είναι μια έξυπνη, πράσινη και όμορφη πόλη που αξιοποιεί την κληρονομιά της και επενδύει στην προοπτική της.

Περισσότερο όμως και από τα έργα, είχε για εμάς σημασία να αποκαταστήσουμε το κύρος της πόλης μας. Την αξιοπρέπειά της που κάποιοι πέταξαν στα σκουπίδια. Να ξαναθυμίσουμε στην Κύπρο ότι Πάφος σημαίνει ήθος, προσφορά, πολιτισμός.

Κάναμε ό,τι επέβαλλε η συνείδησή μας για να κυκλοφορούμε, ξανά, με το κεφάλι ψηλά. 

Σήμερα, σας ζητώ να συνεχίσουμε την πορεία μπροστά, διασφαλίζοντας τη θέση της πόλης μας στο μέλλον. Μαζί θα τα καταφέρουμε.

Στις 18 Δεκεμβρίου, μαζί για την Πάφο που μας αξίζει.

Φιλικά 

Φαίδωνας Φαίδωνος

Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο με την ταυτόχρονη εκτέλεση 16 μεγάλων και μικρών έργων ανάπτυξης και υποδομής.

Σήμερα δημιουργούμε μια σύγχρονη και λειτουργική πόλη: Από τα 16 έργα τα δύο ήταν ώριμα, τα 5 απαιτούσαν ακόμη δουλειά, ενώ τα υπόλοιπα 9 σχεδιάστηκαν, ωρίμασαν, βρέθηκαν τα κονδύλια, προσφοροδοτήθηκαν και υλοποιούνται τους τελευταίους 22 μήνες. 

 

Το Εμπορικό Παραδοσιακό Κέντρο και η Πλατεία Κέννεντυ αναδιαμορφώνονται ριζικά. Η μεγάλη πλατεία που δημιουργείται ,αλλάζει την όψη της πόλης, ξαναδίνει στον ιστορικό πυρήνα τη χαμένη του αίγλη, τονώνει την τοπική οικονομία και αποτελεί πλέον ισχυρό πόλο έλξης ντόπιων κατοίκων και ξένων επισκεπτών. 8,9εκ. 

Η Συνοικία Μουττάλου αναδεικνύεται, από την οδό Φελλάχογλου έως τις σπηλιές του γκρεμού και την πλατεία. Η περιοχή του Τζαμιού, της Πλατείας Ισμέτ Ινονού και των Σπηλιών αποκτούν αστικό εξοπλισμό, πράσινο και δέντρα ώστε να αποτελέσουν σημεία πολιτιστικών διαδρομών και χώρων εκδηλώσεων. 3,7εκ.

Οι πλατείες 28ης Οκτωβρίου, Κ. Παλαμά και Δ. Σολωμού ενοποιούνται. Ο χώρος γύρω από τον Δημόσιο Κήπο προβάλλεται, το ιστορικό κέντρο αναβιώνει και επαναδραστηριοποιείται. Ο χώρος μεταξύ των πλατειών αποδεσμεύεται από το αυτοκίνητο και προσφέρεται αποκλειστικά στους πεζούς. 3,7εκ.

Το Μαρκείδιο Θέατρο αναβαθμίζεται με ειδικό θεατρολογικό εξοπλισμό και σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Δημιουργείται ένα δημόσιο κτίριο, τοπόσημο για την πόλη και την περιοχή. 3,6εκ.

Το πρώην κινηματοθέατρο «Αττικόν» ανακαινίζεται και επεκτείνεται. Μετατρέπεται σε χώρο για καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, καθώς και για τη διεξαγωγή τουριστικών και άλλων συνεδρίων. Το έργο θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017. 2 εκ. 

Το Χάνι του Ιμπραήμ αποκαθίσταται και αλλάζει χρήση, ώστε να γίνει χώρος - έμβλημα για τον πολιτισμό και την τέχνη της πόλης αλλά και για να ενισχύσει την επιχειρηματική και οικονομική αειφορία της Πάφου. Στον χώρο θα λειτουργούν εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων, αίθουσες εκθέσεων και εκδηλώσεων, μικρός ξενώνας καλλιτεχνών κ.ά. 3,7εκ. 

Η Πλατεία Διοικητηρίου ανασχεδιάζεται. Ανακατασκευάζεται το μικρό κυλικείο, το γραφείο ταξί και ο ελεύθερος ανοιχτός χώρος. 2 εκ. 

Η Δημοτική Αγορά εξωραΐζεται λειτουργικά και αισθητικά, μετατρέπεται σε βολικό και ελκυστικό προορισμό για καταναλωτές και επισκέπτες. 2,3εκ. 

Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων Κ. Πάφου ( το έργο σχεδιάστηκε και έγινε ώριμο από τον Δήμο Πάφου και εκτελείται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων) 3,3εκ. 

Η δημιουργία 10 εισόδων της πόλης, περιλαμβανομένης της διαμόρφωσης του κυκλικού κόμβου στο τέρμα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Πάφου. 200χιλ.

Η δημιουργία 10 νέων πάρκων στην πόλη με παιδότοπους. 900χιλ.

 Δρόμοι γύρω από το Μαρκίδειο Θέατρο 1,5εκ

Επέκταση του Κοιμητηρίου στην Έξω Βρύση. 290χιλ

 Η τοπιοτέχνηση της Λεωφόρου Τάφων των Βασιλέων, περιλαμβανομένου του κυκλοφοριακού κόμβου στη συμβολή με τις Λεωφόρους Απ. Παύλου και Αγίων Αναργύρων. 90χιλ

Η ασφαλτόστρωση των δρόμων και η επισκευή των πεζοδρομίων. 600χιλ

Εξωραϊσμός: Προσόψεων κτιρίων στο εμπορικό κέντρο 250χιλ 

Πριν από 22 μήνες, η Πάφος εξευτελιζόταν στα πρωτοσέλιδα. Μαζί, είχαμε τη δύναμη να αποκαταστήσουμε το κύρος της πόλης μας.

Σήμερα δίνουμε στη δικαιοσύνη τα στοιχεία για τα σκάνδαλα που μας ντρόπιαζαν και κόστιζαν εκατομμύρια στο φορολογούμενο πολίτη:

Αποκαλύψαμε τις αμαρτωλές ιστορίες του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου, του ΧΥΤΑ Πάφου και του ΧΥΤΥ Λάρνακας, καταγγείλαμε την Green Dot για κερδοσκοπικές τιμολογήσεις, αποκαλύψαμε το θέμα της πλημμελούς φύλαξης του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας και της ενδεχόμενης ύπαρξης κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας και εμπορίας.

Τονίσαμε παντού: Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα δημόσιας διαφθοράς και σπατάλης. Προωθήσαμε τη διενέργεια ερευνών για τις υποθέσεις του Δημοσίου Κήπου, του νέου Δημοτικού Μεγάρου, του πιθανού χρηματισμού για το αναψυκτήριο του Δημοτικού Πάρκου Δασούδι.

Εξοικονομήσαμε εκατομμύρια ευρώ από την καθαρή και αποτελεσματική διοίκηση:

• Το 2014 εισπράχθηκε το ποσό των 0,9 εκ. ευρώ από παλιές ανείσπρακτες οφειλές προς τον Δήμο. Το 2015, όταν αναλάβαμε, εισπράξαμε 3,4 εκατομμύρια ευρώ από τις παλιές ανείσπρακτες οφειλές προς τον Δήμο ενώ το 2016 αναμένεται να εισπράξουμε ακόμα 2,9 εκατομμύρια ευρώ.

• Εξοικονομήσαμε 317.200 ευρώ από τις υπερχρεώσεις του ΧΥΤΑ

• Εξοικονομήσαμε 1,06 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού το 2016

• Αυξήσαμε καθαρά τα έσοδα κατά 131.000 ευρώ από τα τέλη διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα

Από τις εξοικονομήσεις και εισπράξεις, 1,19 εκατομμύρια ευρώ έχει ήδη διατεθεί για επιστρώσεις δρόμων, βελτίωση των υποδομών και διάφορα αναπτυξιακά έργα, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις.

Η Πάφος που ονειρευόμαστε δεν ταλαιπωρεί τον πολίτη, δεν τον επιβαρύνει με περιττή γραφειοκρατία. Τον εξυπηρετεί εύκολα και γρήγορα.

Σήμερα μετατρέπουμε τη Δημοτική Υπηρεσία σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό οργανισμό, που σέβεται τον κόπο των εργαζομένων και τα χρήματα των φορολογουμένων:

 Συστήνουμε Τμήμα Δημόσιας Υγείας, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, με επικεφαλής τον Δημοτικό Υγειονομικό Επιθεωρητή. Έτσι επιλύουμε το χρόνιο πρόβλημα του συντονισμού και της αποτελεσματικότητας.

• Ψηφιοποιούμε όλους τους φακέλους των Τεχνικών Υπηρεσιών. Έτσι μειώνουμε δραστικά το χρόνο έκδοσης των πολεοδομικών αδειών.

• Ανακαινίζουμε και εξωραΐζουμε τους εγκαταλειμμένους υπόγειους χώρους του Δημοτικού Μεγάρου. Τους μετατρέπουμε σε σύγχρονο και λειτουργικό Αρχείο και για τη σύντομη διεκπεραίωση των τρεχουσών υποθέσεων.

• Δημιουργούμε νέους γραφειακούς χώρους εντός του Δημοτικού Μεγάρου. Έτσι, μειώνουμε την πολυδιασπορά, ελέγχουμε καλύτερα τη λειτουργία και αυξάνουμε την παραγωγικότητα του Δήμου.

• Εκσυγχρονίζουμε το σύστημα διαχείρισης των κρατήσεων για την τέλεση των πολιτικών γάμων. Έτσι εξυπηρετούμε ταχύτατα τους μελλόνυμφους και αυξάνουμε τα έσοδά μας.

• Είμαστε άτεγκτοι σε κάθε μορφή αυθαιρεσίας, αδιαφορίας ή πλημμελούς εκτέλεσης καθήκοντος από οποιοδήποτε μέλος της Δημοτικής Υπηρεσίας.

• Προωθήσαμε την άμεση εγγραφή του Ταμείου Συντάξεων και Φιλοδωρημάτων του Δήμου.

Με ένδοξο παρελθόν, προνομιακή γεωγραφική θέση και τεράστιες ανεκμετάλλευτες δυνατότητες, η Πάφος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή μας και να γίνει ελκυστικός διεθνής προορισμός πολιτισμού και τουρισμού.

Σήμερα, η δύναμη της Πάφου αναδεικνύεται με τις δράσεις μας, όπως:

 Η επιτυχία της ανάδειξής της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, σε στενή συνεργασία με τον Οργανισμό Πάφος 2017 και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

• Οι πρόσφατες αδελφοποιήσεις με την Herzliya του Ισραήλ και το Amman της Ιορδανίας, καθώς και η επικείμενη αδελφοποίηση με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

• Οι συνεργασίες μας με το High School of Technology και το φημισμένο Πανεπιστήμιο IDC Herzliya του Ισραήλ, αλλά και με το Jagiellonian University της Κρακοβίας, Πολωνία.

• Η υποβολή πλήρους και τεκμηριωμένου φακέλου για τη διεκδίκηση της λειτουργίας του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου στην Πάφο.

• Η ανάπτυξη σχέσεων στον πολιτισμό: Η απονομή του «Χρυσού Κλειδιού» της πόλης στη διακεκριμένη Βυζαντινολόγο Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, οι πολιτιστικές βραδιές, όπως με την Πρεσβεία της Κίνας και οι διεθνείς επαφές μας, όπως με την Πρεσβεία της Ρωσίας, Η.Π.Α, της Αυστρίας, Γαλλίας, Ελλάδας, Γεωργίας, Τσεχίας, Κούβας, Ιταλίας, Δανίας, Ινδίας.

• Οι επιχειρηματικές μας επαφές με επενδυτές, κυρίως Ρώσους και Κινέζους, σε στενή συνεργασία με τους πρεσβευτές των δύο χωρών και το ΕΒΕ Πάφου. 

• Ανάπτυξη σχέσεων με την πόλη Batumi της Γεωργίας σε στενή συνεργασία με τους Έλληνες ομογενείς Ποντιακής καταγωγής της Πάφου.

Μαζί προχωράμε μπροστά: Έχουν προγραμματιστεί για το 2017, χρηματοδοτούνται και βρίσκονται στο στάδιο των διαδικασιών υλοποίησης μια σειρά από νέα μεγάλα έργα υποδομής που θα ολοκληρώσουν τη σύγχρονη εικόνα της πόλης μας τα επόμενα χρόνια:

Πάφος σύγχρονη, πράσινη, έξυπνη Τα έργα και οι δράσεις που ακολουθούν

Οι πολίτες - ειδικά οι νέοι και οι νέες για να μείνουν στον τόπο τους - έχουν απαιτήσεις και προσδοκίες. Θέλουν μια όμορφη, λειτουργική και έξυπνη πόλη που να τους παρέχει δυνατότητες, ευκαιρίες, υψηλό βιοτικό επίπεδο. Να μπορούν να εξυπηρετούνται, να δημιουργούν, να απολαμβάνουν, να παράγουν. Σήμερα, οδηγούμε μαζί την Πάφο στην νέα εποχή:

Μετατρέπουμε την Πάφο σε «έξυπνη» και πράσινη πόλη με τη χρήση νέων τεχνολογιών:

 1. Συνάπτουμε ιστορική συμφωνία με το κράτος και τη Μητρόπολη και επιστρέφει ο Δημόσιος Κήπος στους δημότες μας.
 2. Εγκαθιστούμε δωρεάν WiFi υψηλής ταχύτητας σε 22 περίπου πλατείες και πάρκα στο κέντρο, τις συνοικίες και την τουριστική περιοχή.
 3. Δημιουργούμε σύγχρονες στάσεις λεωφορείων με ηλεκτρονική πληροφόρηση και σημεία φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων και οχημάτων.
 4. Πενταετές πρόγραμμα αναβάθμισης δρόμων16 χλμ. περίπου με την πλήρη ανακατασκευή τους ως πολεοδομικών έργων ( Αποστόλου Παύλου, Ευαγ. Παλληκαρίδη, Ελ. Βενιζέλου, Αλ. Παπάγου, Νικολάου Νικολαϊδη, Φελλάχογλου, Ακαμαντίδος, Κινύρα, Αμπελοκήπων, Ανεξαρτησίας, Αριστοτέλη Σάββα, Αγαπήνορος ).
 5. Δημιουργούμε application με όλες τις πληροφορίες για την πόλη μας (εκδηλώσεις, αξιοθέατα, δρομολόγια λεωφορείων, στάσεις ταξί, κέντρα αναψυχής, οργανωμένες παραλίες κ.λπ.). 
 6. Ανατολικό Γραμμικό Πάρκο Κυκλικός Κόμβος Παφιακού – Κάτω Πάφος
 7. Αξιοποιούμε τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και προωθούμε τη δημιουργία Περιφερειακού Τεχνολογικού Κέντρου Ανατολικής Μεσογείου και start-up επιχειρήσεων. 
 8. Δημιουργία καφετέριας – αναψυκτηρίου στην παραλία του ΣΟΔΑΠ και σε δύο άλλα τουλάχιστον σημεία στην παραλία.
 9. Γραμμικό Πάρκο: “Βιοφώς” – Διπλαρκάτζια – Βρέξης
 10. Αξιοποίηση της κρατικής γης στην περιοχή Πέρα Βρύση στο Αναβαργός.
 11. Δημιουργία δύο σταθμών μετεπιβίβασης στο κέντρο και την τουριστική περιοχή σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και την εταιρεία Ο.ΣΥ.ΠΑ.
 12. Βελτιώνουμε και εκσυγχρονίζουμε τον οδικό φωτισμό με τοποθέτηση οικονομικών λαμπτήρων LED.
 13. Πενταετές πρόγραμμα διαμόρφωσης σε παιδότοπους υφιστάμενων χώρων πρασίνου σε όλη την πόλη.
 14. Εφαρμογή του πρωτοποριακού προγράμματος “Βάφω το σπίτι μου, καθαρίζω τη γειτονιά μου, ομορφαίνω την πόλη μου” για τον εξωραϊσμό των συνοικιών με επιχορηγημένα βαψίματα σπιτιών, επιδιορθώσεις των πεζοδρομίων, ανακατασκευή δρόμων και τοπιοτεχνήσεις πάρκων .
 15. Αναβάθμιση του Ανατολικού και του Δυτικού παραλιακού πεζόδρομου με την εγκατάσταση φωτισμού και τη συμπλήρωση της δαπεδόστρωσης και του αστικού εξοπλισμού.
 16. Διαμόρφωση των χώρων πρασίνου ώστε να διευκολύνεται ο περίπατος σκύλων χωρίς να ρυπαίνεται το περιβάλλον.
 17. Συνδετήριος δρόμος μεταξύ Λεωφόρου Δημοκρατίας ( Β. Παρακαμπτήριος Δρόμος) και Βιοτεχνικής Περιοχής Πάφου.
 18. Υλοποίηση του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου ( χώρος πρώην στρατοπέδου). 
 19. Ανάδειξη και σύνδεση των χώρων πρασίνου και των περιοχών Μουσαλλά, Έξω Βρύσης και Εφτά Άη Γιώρκηδων ως ενιαίου αστικού Γραμμικού Πάρκου.
 20. Διαμόρφωση σε κεντρικό πάρκο της πόλης του χώρου της Πεμπές( παρά την Υπεραγορά Παπαντωνίου).
 21. Δημιουργία δικτύου30 περίπου σύγχρονων δημοσίων αποχωρητηρίων οικολογικού τύπου.
 22. Δημιουργία Κηποθεάτρου στο χώρο του πρώην Τουρκοκυπριακού σχολείου παρά τον παλιό Αστυνομικό Σταθμό.
 23. Πρόγραμμα μείωσης στερεών δημοτικών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και πλησίον συναφών χώρων παραγωγής αποβλήτων.

Μειώνουμε τις δημοτικές φορολογίες και τα τέλη του ΣΑΠΑ μέσω της χρηστής διοίκησης και της εξοικονόμησης πόρων από τις υπερπληρωμές, τις μίζες και τις κλοπές. Προχωρήσαμε με αστικές αγωγές κατά των εργολάβων και των επιβλεπόντων μηχανικών για ποσά πέραν των 12 εκ. ευρώ. Παγώσαμε πληρωμές για απαιτήσεις πέραν των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Η λειτουργία της βιολογικής μονάδαςτου ΣΑΠΑ απο την εταιρεία Envitec στοίχισε το 2012 3,9 εκ., το 2013 2,9 εκ., το 2014 2,8 εκ. ενώ όταν αναλάβαμε το 2015, τερματίσαμε το συμβόλαιο με την εταιρεία Envitec και κόστισε η λειτουργία για το 2015 1,9 εκ. Το ίδιο υπολογίζεται και για το 2016.