ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Ηθική δικαίωση και προσωπική αναγνώριση του αγώνα του για την πάταξη της διαφθοράς και τη καθιέρωση της διαφάνειας στην δημόσια ζωή του τόπου αποτελεί η απονομή του ετήσιου Βραβείου της Διεθνούς Διαφάνειας Κύπρου στο Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος.

Το βραβείο απονεμήθηκε χθες στη Λευκωσία, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΒΕ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς που τιμάται την 9η  Δεκεμβρίου.

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος ήταν το μοναδικό άτομο  που βραβεύτηκε στην κατηγορία φυσικά πρόσωπα για τη συμβολή του, μέσα από πρωτοβουλίες και ενέργειες, στην αποκάλυψη διαφόρων υποθέσεων, όπως το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ, το σκάνδαλο των ΧΥΤΥ και ΧΥΤΑ, η διασπάθιση ή κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος εκ μέρους αιρετών και λειτουργών στις γνωστές υποθέσεις της Green Dot, του δημοσίου κήπου και πολλών άλλων.

Σύμφωνα επίσης με το σκεπτικό της απόφασης βράβευσης, ο Φαίδωνας Φαίδωνος, με τις δημόσιες καταγγελίες και ενέργειές του συνέβαλε στην κάθαρση της κοινωνίας από φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, όπως το θέμα της αρχαιοκαπηλίας, της ύπαρξης και δράσης κυκλωμάτων της νύχτας  που πωλούν προστασία κ.ά.

 

 

 

Ο Δήμαρχος Πάφου και υποψήφιος για επανεκλογή, κ. Φαίδωνας Φαίδωνος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν έντονες φήμες στην Πάφο ότι το επιτελείο του κ. Χρυσόμηλου αποφάσισε να τον αποσύρει από τις δημόσιες εμφανίσεις μαζί μου.

Το γεγονός αυτό με λυπεί καθώς ο ζωντανός, ανοικτός, ελεύθερος διάλογος είναι η ουσία της δημοκρατίας. Βοηθά τους πολίτες να ενημερωθούν για τις ιδέες, το πρόγραμμα και τα προσωπικά χαρακτηριστικά κάθε υποψηφίου.

Είναι παράδοξο να διεκδικείς ψήφο κρυπτόμενος από τους πολίτες, βασισμένος αποκλειστικά από τους μηχανισμούς των κομμάτων που προσπαθούν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους.

Παρακαλώ τον ανθυποψήφιό μου να αλλάξει γνώμη για να μπορέσουμε να δώσουμε στους συμπολίτες μας ολοκληρωμένη εικόνα. Να αποδεχθεί την πρόσκληση που του απευθύνουν τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί για δημόσια συζήτηση, ώστε να μπορέσουν οι δημότες της Πάφου να κρίνουν και να συγκρίνουν.

Θα περιμένω».

 

Πέμπτη , 1 Δεκεμβρίου 2016

 

Εκτεθειμένος από τους ψευδείς ισχυρισμούς του.

Να απολογηθεί ο Άκης Χρυσόμηλος

Η προσπάθεια του κ. Χρυσόμηλου, να πλήξει την δική μου υποψηφιότητα βασισμένος σε ψευδείς καταγγελίες και δήθεν αποκαλύψεις, είναι πραγματικά θλιβερή.

Σήμερα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε, προέβη σε τρεις καταγγελίες οι οποίες στερούνται τεκμηρίωσης και είναι παντελώς ψευδείς.

1η Καταγγελία: «Ο Φαίδωνας Φαίδωνος απέκρυψε από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή με την οποία ο Γενικός Ελεγκτής ζητούσε σχόλια σε κάποιες παρατηρήσεις που περιέχονται στην ετήσιας του έκθεση»

Αλήθεια: Όταν μια επιστολή έχει συγκεκριμένους παραλήπτες, αρμοδιότητα για να διανεμηθεί σε αυτούς έχει η Υπηρεσία του Αρχείου του Δήμου και όχι ο Δήμαρχος. Επειδή ο Φαίδωνας Φαίδωνος έθεσε ένα τέτοιο ζήτημα όταν Δήμαρχος της Πάφου ήταν ο Σάββας Βέργας και απέκρυβε σημαντική επιστολογραφία από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, σε καμία περίπτωση δεν θα έκανε κάτι για το οποίο έδωσε μάχη. Η εν λόγω επιστολή ήταν και είναι στην διάθεση, όχι μόνο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και κάθε δημότη, αφού δεν συμπεριλαμβάνει κάτι το εμπιστευτικό. Θα στεναχωρηθούν κάποιοι, αφού για το έτος 2015 - που αποτελεί το πρώτο έτος που δήμαρχος ήταν ο Φαίδωνας Φαίδωνος - δεν υπάρχουν παρατηρήσεις για επιλήψιμες ή και σκανδαλώδεις συμπεριφορές στον Δήμο Πάφο. Γίνονται αναφορές για κάποιους διαγωνισμούς έργων και ζητούνται συγκεκριμένες διευκρινήσεις για θέματα, όμως, που ομόφωνα το Συμβούλιο Προσφορών έλαβε, κατόπιν διαβουλεύσεων με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και το Τμήμα Δημόσιων Συμβάσεων. Προσπαθούν να μιμηθούν αυτό που γίνεται τις τελευταίες ημέρες στον Δήμο Λεμεσού, αλλά δεν τους βγαίνει. Ο κ. Χρυσόμηλος, τα δέκα χρόνια που ήταν δημοτικός σύμβουλος, διάβαζε τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή; Και αν ναι, αντιλήφθηκε τι γινότανε για τα μεγάλα και μικρά σκάνδαλα του ΣΑΠΑ του ΧΥΤΑ και τόσα άλλα; 

2η Καταγγελία: «Ενόψει Εκλογών ο Δήμαρχος Πάφου προχώρησε σε απόσυρση υποθέσεων από το δικαστήριο.»

Αλήθεια: ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ δεν έχει αποσυρθεί από το Δικαστήριο με απόφαση του Δημάρχου. ΠΟΤΕ! Προκαλούμε τον κ. Χρυσόμηλο να καταθέσει δημόσια τον αριθμό της υπόθεσης που ισχυρίζεται ότι αποσύρθηκε με ενέργειες του Δημάρχου. Και σαν να μην έφθανε αυτό το ψέμα, ο κ. Χρυσόμηλος, μας λέει ότι τα δήθεν έξοδα του δικαστηρίου, φορτώθηκαν στον Δήμο.

3η Καταγγελία: «Ο Φαίδωνας Φαίδωνος έδωσε οδηγίες για διαγραφή όλων των εξωδίκων από την αρμόδια επιτροπή εξωδίκων, για τα οποία υπάρχει αίτηση.»

Αλήθεια: Η Επιτροπή Εξωδίκων αποτελείται από τον Δημοτικό Γραμματέα κ. Θέμη Φιλιππίδη, τον Λοχία Τροχονομίας κ. Σάββα Πέτρου και τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Κωνσταντίνο Κυθραιώτη, οι οποίοι ΟΥΔΕΠΟΤΕ δέχθηκαν παρέμβαση στο συγκεκριμένο τους έργο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το έτος 2016, εκδόθηκαν περίπου 6000 εξώδικα τροχονομικής φύσεως, εκ των οποίων έγιναν 200 ενστάσεις και η Επιτροπή διέγραψε με την απαραίτητη στοιχειοθέτηση στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων (εγκεκριμένων από το Δημοτικό Συμβούλιο) τα 85. Οποιοσδήποτε μπορεί να δει τον κατάλογο των 85 διαγραφών και να ζητήσει εξηγήσεις από την 3μελή επιτροπή και όχι από τον Δήμαρχο. Επιπρόσθετα, ο κ. Χρυσόμηλος παραμένει εκτεθειμένος, ενόσω δεν μας λέει σε ποιους δήθεν δόθηκαν οδηγίες για διαγραφή εξωδίκων και πως μια τέτοια οδηγία μπορεί να εφαρμοστεί. 

 

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016